Een hartaanval kan iedereen overkomen, op elk moment. Toch worden de signalen vaak niet herkend of genegeerd, met alle gevolgen van dien. Tijdig ingrijpen is van levensbelang. Hoe eerder de juiste hulp komt, hoe groter de kans op herstel. Daarom is het cruciaal om de symptomen te kennen en serieus te nemen.
Wat voel je bij een hartaanval?
De meest voorkomende klacht is pijn op de borst, vaak omschreven als een drukkend, beklemmend of pijnlijk gevoel in het midden van de borstkas. Die pijn kan uitstralen naar de arm (meestal links), kaak, nek, rug of maag. Ook kunnen misselijkheid, zweten, kortademigheid, duizeligheid of een gevoel van naderend onheil optreden. Soms zijn de klachten vager, zeker bij vrouwen, ouderen en mensen met diabetes. Denk aan extreme vermoeidheid, onrust, een onprettig gevoel in de bovenbuik of zelfs alleen maar kortademigheid.
Omdat de klachten niet altijd heftig zijn, worden ze geregeld verward met maagproblemen of stress. Maar juist dan is alertheid geboden. Een hartaanval komt soms langzaam op gang, met eerst lichte klachten die steeds erger worden. In andere gevallen slaat hij plotseling toe. In beide gevallen telt elke minuut.
Wat kun je doen?
Bel bij twijfel altijd direct 112. Wacht niet af tot de klachten vanzelf overgaan. Hulpverleners kunnen al in de ambulance starten met levensreddende behandelingen. Hoe sneller een dichtgeslibde kransslagader wordt geopend, hoe minder schade aan de hartspier.
Totdat de hulp arriveert, is het belangrijk om rustig te blijven en de persoon met klachten te laten zitten of liggen. Laat hem of haar niet zelf naar het ziekenhuis rijden. Heeft iemand al eens medicijnen gekregen voor hartproblemen, zoals een spray of pil onder de tong? Help die dan toe te dienen, maar alleen als dat eerder is voorgeschreven.
Bij een hartaanval telt elke seconde. Vertrouw op je gevoel, wees niet bang om hulp in te roepen en ken de signalen. Door snel te handelen kun je levens redden—misschien wel dat van jezelf of van een ander. Heb je twijfels over je eigen risico? Laat je dan preventief onderzoeken.
Als je meer wilt weten over hartaanvallen en wat je moet doen, zijn er verschillende betrouwbare bronnen beschikbaar o.a.
De Hartstichting – Biedt uitgebreide informatie over hartinfarcten, inclusief symptomen, oorzaken en behandelingen. Ze leggen ook uit wat je moet doen bij een hartaanval.